بسیاری نرم افزار برای ویرایش تصاویر وجود دارد، یکی از معروفترین نرم افزار های ادیت تصاویر فتوشاپ نام دارد که اکثر کاربران نام آن را شنیده یا با آن کار کرده اند.
فتوشاپ بسیار گسترده است و کار حرفه ای با آن نیازمند آموزش های تخصصی است.
در ادامه مطلب آموزش مقدماتی از فتوشاپ را ارائه خواهیم کرد.
فتوشاپ معروف ترین نرم افزار تولیدی کمپانی بسیار معروف Adobe است. شرکتی بسیار قدرتمند که بعد از مایکروسافت دومین شرکت نرم افزاری دنیای رایانه به اعتقاد خیلی ها به شمار می رود. قدرت Adobe بر هیچ کس پوشیده نیست، این کمپانی چندین سال است که با کنار زدن رقبا بر بلندای گرافیک رایانه ای ایستاده است و باز هم شاهکار این کمپانی یعنی فتوشاپ با به روز رسانی در اختیار کاربران قرار گرفت.
در مورد این که فتوشاپ این همه معروف و محبوب است دلایل متعددی را می توان برشمرد. استفاده آسان که مهم ترین دلیل استفاده است. افکت ها و براش های بسیار زیاد و متنوع، پشتیبانی تقریبا همه فرمت های تصویری، نقاشی آسان، تفکیک رنگ ها، امکانات فوق العاده همگی بخشی از توانایی های فروشگاه عکس (PhotoShop) هستند.
با این همه قابلیت و شهرت جای هیچ گونه فکر برای دانلود Adobe Photoshop باقی نمی ماند.
گرافیک کامپیوتر به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از گرافیک Bitmap و گرافیک Vector یا برداری.
گرافیک کامپیوتری به دو دسته اصلی تقسیم می شود:
1- گرافیک تصویری یا پیکسلی (Bitmap):
گرافیک Bitmap از نظر تکنیکی، گرافیک راستری (Raster) نامیده می شود. این نوع گرافیک از پیکسل های به رنگهای مختلف برای تشکیل تصویر ها استفاده می کند. در این نوع گرافیک، هر پیکسل متعلق به محل مخصوص بوده و دارای مقدار رنگ مشخص می باشد. در هنگام کار با تصاویر Bitmap موضوع یا اشکال ویرایش نمیشوند بلکه پیکسل ها وبرایش می شود. تصاویر Bitmap یکی از بهترین روشها برای نشان دادن تصاویر از قبیل عکس ها یا نقاشی های دیجیتالی میباشد. زیرا این نوع تصاویر باید بسیار دقیق از نظر سایه ها و رنگ، درجه بندی شوند و این سیستم بسیار مناسب است.
تصاویرBitmap دارای رزولوشین (Resolution) هستند. رزولوشن تعداد پیکسل در اینچ می باشد. رزولوشن به صورت تعداد پیکسل های یک تصویر تعریف می شود و با مقیاس DPI سنجیده میشود. در تصاویر هرچه تعداد پیکسل ها بیشتر باشد کیفیت و وضوحیت آن تصویر بالاتر است. نشان دادن تصویر با یک تعداد پیکسل محدود باعث از بین رفتن کیفیت و برخی از جزئیات و پدیدار شدن ناهمواریها در هنگام بزرگ کردن تصاویر بر روی صفه نمایش می گردد. همچنین باعث از بین رفتن برخی از جزئیات و پدیدار شدن ناهمواریها در هنگام چاپ کرن خواهد گردید. اشکال این نوع از گرافیک این است که زمانی که عکس یا اثر گرافیکی را کوچک کنید و آن را ذخیره کنید دیگر به حالت اول بر نمیگردد. و دیگر کیفیت و وضوح اولیه خود را بدست نمیآورد.
2- گرافیک برداری (Vector) :
گرافیک برداری از خط ها و منحنی ها تشکیل می شود که این خطها و منحنی ها توسط بردار های ریاضی تعریف می شوند. بردار ها یک تصویر را بر اساس مشخصات هندسی آن تعریف می کنند. طول و عرض شکلی که کشیده شده (Object) بر اساس مختصاتی بر محورهای X و Y حرکت میکند. برای مثال یک تایر دوچرخه در گرافیک برداری از دایره های رسم شده با مرکز مشخص که در مکانهای خاص قرار گرفته اند و با رنگهای تعیین شده رنگ شده اند، تشکیل شده است. شما می توانید بدون اینکه کیفیت گرافیک را از دست بدهید تایر را انتقال دهید، تغییر اندازه بدهید یا رنگ آن را تغییر دهید.
گرافیک های برداری دارای رزولوشن یا کیفیتی هستند و آنها می توانند در هر رزولوشن و در هر اندازه ای بزرگ شوند بدون اینکه جزئیات یا کیفیت و وضوحیت تصویر را از دست بدهند. در نتیجه گرافیک های برداری بهترین انتخاب برای گرافیکهایی هستند که باید در اندازه های مختلف ظاهر شوند .
جهت ایجاد تصاویر با کیفیت بالا، درک اینکه چگونه پیکسل تصویر اندازه گیری و نمایش داده می شود مهم است.برای مثال یک مانیتور 15 اینچی به صوت معمولی دارای 800 پیکسل در افق و 600 پیکسل در عمود می باشد .با تغییر تنظیم مانیتور بزرگ به 1024×768 پیکسل تصویر در اندازه کوچکتر روی مانیتور ظاهر می شود. به عبارت دیگر تصویر تنها قسمتی از صفحه نمایش را اشغال خواهد کرد .