حتما نام های CPU های Core i3 و Core i5 را بسیار شنیده اید ولی نمیدانید به راستی چه فرقی بین این مدل CPU ها وجود دارد و کدام یک کارایی بهتری دارد.
در ادامه مطلب تفاوت بین CPU های Core i3 و Core i5 را توضیح خواهیم داد.
مقایسه مگاهرتز و گیگاهرتز هر پردازنده مدت هاست که به عنوان عاملی در جهت تشخیص کارایی به کار می رود اما این فرضیه در صورتی مورد استناد است که دو پردازنده از یک خانواده و با یک معماری مورد مقایسه قرارگیرند. خوشبختانه پردازنده های Core i3 و Core i5 شباهت های زیادی دارند و از همین رو مقایسه سرعت کلاک آن ها می تواند معیاری معتبر باشد.
معمولا پردازنده های Core i5 (البته نه همیشه) در مقایسه با همتایان Core i3 خود از فرکانس بالاتری بهره میبرند و در محاسبات سنگین، خیلی سریع تر پاسخگو هستند. این قابلیت و توانایی را میتوانید در هنگام انجام وظایف Single-Thread مانند رندرینگ یک فایل اکسل یا اعمال یک فیلتر در فتوشاپ مشاهده کنید. تقریبا در همه شرایط پردازنده های Core i5 در مقایسه با Core i3 توانایی پردازشی بالاتر و سریع تری دارند.
پردازنده های مجهز به قابلیت توربو بوست شرکت اینتل میتوانند فرکانس های کلاک خود را تحت شرایط سنگین و سخت افزایش دهند تا فرایند پردازش، سریع تر به اتمام برسد. در سری Core i5 برخی مدل ها به قابلیت توربو بوست تجهیز شده اند ( از همان زمان معرفی در سال 2010) اما در سری Core i3 تقریبا هیچ یک از مدل ها از این قابلیت بهره نمیبرند. این بدان معناست که پردازنده های Core i5 میتوانند حتی سریع تر از آنچه سرعت کلاک پایه آن ها ادعا میکند به اجرای وظایف خود بپردازند.
دو هسته در مقابل چهار هسته
با توجه به توان پایین و خصوصیات اقتصادی سری Core i3 شرکت اینتل، تمامی پردازنده های نسل پنجم این سری از دو هسته در مدل های دسکتاپ و لپ تاپ بهره میبرند. پردازنده های سری Core i5 گران قیمت تر و قدرتمندتر هستند. نسخه های کوچک تر و با توان مصرفی بهینه تر مخصوص لپ تاپ ها در پردازنده های Core i5 منحصرا دو هسته ای بوده و حال آنکه پردازنده های Core i5 ویژه رایانه های رومیزی با ابعاد بزرگ تر و محدودیت های کمتر توان، تقریبا همگی چهار هسته ای هستند.
از سوی دیگر نرم افزارهای مورد استفاده باید به نحوی نوشته شده باشند تا بتوانند از قابلیت پردازش چند هسته ای بهره ببرند. امروزه اکثر برنامه های اینچنینی که به توان پردازشی بالا نیاز دارند از این قابلیت بهره میبرند. بازی های نیازمند به توان بالا و نرم افزارهایی با این ویژگی با استفاده از پردازنده های چهارهسته ای سریع تر اجرا میشوند و این مسئله باعث خواهد شد تراشه های دسکتاپ Core i5 در مقایسه با همتایان Core i3 خود در جایگاه بالاتری قرارگیرند.
برخی (اما نه همه) پردازنده ها از قابلیت Hyper-Threading بهره میبرند که در واقع تکنولوژی ارائه شده توسط اینتل است که به برنامه ریزی موثرتر وظایف پردازنده منجر خواهد شد. این قابلیت به ویژه برای معماری های چند هسته ای کاربرد بسیار زیادی دارد. اگرچه این قابلیت عملکرد کلی رایانه را بهبود میبخشد اما توانایی و عملکرد آن در برنامه هایی مانند ویرایشگرهای مالتی مدیا که به توان بیشتری نیاز دارند مشهودتر است. Hyper-Threading در برخی پردازنده های Core i5 مانند مدل های نسل دوم ( مدل هایی با پیشوند Core i5-2XXX) و بعد از آن مورد استفاده قرار گرفته است اما همه پردازنده های این نسل و نسل های بعد از آن از این قابلیت بهره مند نشده اند. پیش از هر چیز باید مطمئن شوید که بایوس مادربورد شما از این قابلیت به منظور بهره گیری حداکثری از توانایی ها پشتیبانی میکند.
توان مصرفی
پردازنده های Core i5 عموما قدرتمندتر از نمونه های Core i3 هستند اما معمولا به توان الکتریکی بیشتری نیز نیاز دارند. برخی از مدل های تولیدی پردازنده های اینتل (به ویژه آن هایی که از برچسب های M,U,UM در نام خود برخوردارند) به گونه ای طراحی شده اند تا مصرف توان در آن ها بهینه تر شده باشد اما به طور کلی پردازنده های i5 در مقایسه با i3 در اجرای وظایف یکسان، توان بیشتری مصرف میکنند.
با این اوصاف این مسئله با توجه به عدم استفاده از باتری در رایانه های رومیزی، مشکلی برای این دسته از کاربران به شمار نمیاید اما در خصوص لپ تاپ ها، کاربران همواره به دنبال پردازنده هایی با مصرف توان کمتر هستند تا برای مدت زمان بیشتری بتوانند از باتری لپ تاپ خود استفاده کنند.
با این اوصاف علی رغم بهره گیری i3 از توان مصرفی کمتر، این مدل ممکن است برای پردازش های سنگین گزینه مطلوبی نباشد. از طرف دیگر یک پردازنده Core i5 با به پایان رساندن وظایف محوله در مدت زمان کمتر ممکن است به مقدار مشابه توان الکتریکی نیاز داشته باشد.
پردازنده های Core i3 در مقایسه با پردازنده های Core i5 از قدرت و سرعت پایین تری برخوردارند اما توانایی اجرای محدوده وسیعی از برنامه های استاندارد موجود برای رایانه ها را به سادگی دارند. در صورتی که نیازهای شما در خصوص استفاده از رایانه به مرور وب، ویرایش مستندات و یا حتی مشاهده ویدیو تحت وب خلاصه میشود، پردازنده های Core i3 به طور کامل نیازهای شما را برآورده خواهند کرد و پرداخت هزینه های اضافی و مصرف توان بالاتر در مدل های Core i5 برای شما آنچنان که باید و شاید ارزشمند نخواهد بود. در صورتی که به دنبال خرید لپ تاپی با قیمت پایین تر و البته مصرف توان کمتر هستید بهتر است به دنبال گزینه ای مجهز به پردازنده Core i3 باشید.